Поднесена кривична пријава против едно физичко лице и три службени лица

Вто, 08.08.2023 - 13:54
Управа за финансиска полиција панел

Управата за финансиска полиција до Основното јавно обвинителство Кичево поднесе кривична пријава против едно физичко лице во  својство на Претседател на Управен одбор на правен субјект за сторено кривично дело  Измама по член 247 став 4 од К.З. на РСМ и три службени лица за сторено кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување по член 353 став 3 од К.З на Република Северна Македонија.

Имено,  во текот на 2021 година  во судска постапка  пред Апелационен суд во Гостивар со намера да се  стекне со противправна  имотна корист, првопријавеното физичко лице  лажно прикажал факти, односно второпријавениот, третопријавениот во својство на овластени ветеринари  и четвртопријавениот во својство на в.д Директор на Јавно претпријатие со искористување на своите службени положби прибавиле противправна имотна корист за првопријавениот  на начин што во два записници од Агенција за храна и ветеринарство на Р.С.Македонија  и еден Записникот  од Јавно  претпријатие,  внеле невистинити податоци и истите ги овериле со свој печат и потпис, а првопријавениот ги употребил во судска постапка  и по основ на штета, се здобил со противправна имотна корист од 5.905.636,00 денари на штета на Буџетот на Република Северна Македонија.