Правна регулатива

Учествуваме во регулацијата на правните рамки во борба против секакви финансиски криминални дела и активности

Проекти

Организирано учествуваме во реализација на низа проекти кои битно ќе влијаат на целокупната организација и успех во работата

Соработка со институции

Поврзаноста со други институции ни овозможува да остваруваме подобро и брзо функционирање

Присуство на конференција

Нед, 08.07.2018 - 11:55
Директорот на Управата за финансиска полиција Арафат Муареми присуствуваше на конференцијата по повод завршувањето на проектот "Зајакнување на националните капацитети во борбата против организираниот криминал и корупција во Република Македонија", кој е финансиран од Европската унија преку Инструментот за претпристапна помош (IPA) – TAIB 2012 реализиран во изминатиот период во Република Македонија.

Кривична пријава за ексградоначалник на Општина Центар

Сре, 04.07.2018 - 11:59
Управата за финансиска полиција до Основното јавно обвинителство Скопје поднесе Кривична пријава против лицата В.Т. поранешен Градоначалник на Општина Центар, М.Т. поранешен Секретар во Општина Центар и Д.Р. вработен во Сектор за уредување на градежно земјиште и заштита на животна средина во Општина Центар

Кривична пријава против Агенција за филм, за Тотал ТВ

Сре, 25.04.2018 - 10:00
Управата за финансиска полиција на Република Македонија поради постоење на сомнение дека се сторители на кривични дела до Основното јавно обвинителство Скопје, поднесе кривична пријава против лицата: Д.Б. во својство на Директор на Агенцијата за филм на Република Македонија за 2014 година и М.Ѓ.И. во својство на Директор на Агенцијата за филм на Република Македонија за 2015 и 2016 година, за стореното кривично дело НЕСОВЕСНО РАБОТЕЊЕ ВО СЛУЖБАТА член 353-в ст.1 и 3 од КЗ на Р.М.

Кривична пријава за поранешен Министер за Здравство

Вто, 03.04.2018 - 10:30
Управата за финансиска полиција до Основно јавно обвинителство Скопје поднесе Кривична пријава против лицата Т.Н. - поранешен Министер за здравство на Р. Македонија и П.В. - Раководител на Единицата за имплементација на Проектот за реконструкција и доградба на објекти на Јавните здравствени установи во Р. Македонија при Министерството за здравство, поради постоење на основано сомнение дека сториле кривично дело "Несовесно работење во службата" од член 353-в од КЗ на Р. Македонија

Кривична пријава за директор на Управата за заштита

Чет, 22.03.2018 - 10:39
Управата за финансиска полиција до Основно јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, поднесе Кривична пријава против лицето П.К. - поранешен директор на Управата за заштита на културно наследство, поради постоење на основи на сомнение дека сторил кривично дело "Злоупотреба на службената положба и овластување" од член 353 ст.5 в.в.ст.3 и 1 од КЗ на РМ и против лицето Ш.Ц. од Р.Хрватска во својство на одговорно лице во Конструктор Инженеринг АД Сплит

Кривична пријава за директорката на Агенцијата за филм

Сре, 06.12.2017 - 10:40
Управата за финансиска полиција во консултација со Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција поднесе кривична пријава против Директорот на Агенцијата за филм М.Ѓ.И која  во период од 26.10.2016-18.09.2017 злоупотребувајќи ја својата службена положба и овластување склучила Анекс Договор со кој извршила промена на условите на основниот Договор за финансирање на проектот играната серија "Македонија" во корист на државјанин на Р.Хрватска и Јадран...

Кривична пријава за одговорни лица на АД Мепсо

Сре, 06.12.2017 - 10:04
Во период од месец ноември 2016 година до месец август 2017 година К.А., поранешен Директор за управување со пазарот на електрична енергија и член на УО, С.В., поранешен Директор за финансиски работи во Дирекција и член на УО и Н.Ј., поранешен Генерален Директор во својство на одговорни лица во АД Мепсо со неизвршување на својата службена должност и овластувања му нанеле значителна штета на АД Мепсо Скопје во износ од 42.408.965,00 денари.

Кривична пријава против директор на Фени Индустри

Чет, 02.11.2017 - 10:38
Управата за финансиска полиција поденес кривична пријава против Ј.М во својство на извршен директор на Друштво за ископ на руди, производство на метали, трговија и услуги Фени индустри АД Кавадарци. Злоупотребувајќи ја службената положба и овластување незаконски отуѓил дел од подвижните предмети врз кои банките имале воспоставено заложно право.

Кривична пријава за градоначалник на Вевчани за тендер

Пет, 06.10.2017 - 10:55

Управата за финансиска полиција до Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција поднесе кривична пријава против Градоначалникот на Општина Вевчани и други лица поради постоење на основано сомнение за сторени кривични дела Злоупотреба на службена положба и овластување, Злоупотреба на постапката за јавен повик, доделување на договор за јавна набавка и помагање.

 

 

 Соопштенија АРХИВА НА ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ  Медиуми
Interpol Olaf Europol